Kirjalaukut

Miten suunnitellaan yksilöllinen kirjalaukku? Suunnittelussa on apuna ’kolmen k:n -periaate’ eli voit valita laukkuusi kirjan, kankaan ja kantimet. Laukku voidaan tehdä omasta kirjastasi tai voit valita kirjalaukkuaihion minun kokoelmastani. Galleriasta löydät kuvia aiemmin tehdyistä laukuista, joista suurin osa on tilaustyönä tehtyjä ja osa myynnissä olevia mallilaukkuja. Katsele kuvia ja ota rohkeasti yhteyttä, jos löydät valmiin laukun tai innostuit suunnittelemaan oman!

Keltainen kirjalaukku "Sunnuntainaiselle" kirjasta.

Sunnuntainaiselle

Tämän laukun tilaaja halusi antaa erilaisen lahjan. Suunnitteluvaiheessa oli paljon erilaisia vaihtoehtoja ja jokaista yksityiskohtaa mietittiin yhdessä tarkasti. Laukun valmistuttua ajattelin, että kelpuuttaisin tämän kyllä itsellenikin. Tilaajan loppukommentti oli mukavaa kuultavaa: ”Saaja oli kovin ilahtunut lahjastaan, oli ainakin omaperäinen ja saajallensa sopiva.”

Kirja: Sunnuntainainen / Fruttero Lucentini

Tutustu kirjan suunnitteluprosessiin painamalla tästä.

Iloinen Aapislaukku

Olipa kerran Iloinen aapinen ja minä niin rakastin siinä seikkailevia nalleja Onnia ja Enniä. Onneksi kirpparilta löytyi hyväkuntoinen kappale, joka sai seurakseen vähän lisää punaista väriä, kirjainkangasta ja kirpparilta ostetusta huonokuntoisesta laukusta irrotetun nahkaisen olkahihnan. Tämän pidän itselläni koekappaleena eli testaan vaikuttavatko kontaktoidut kannet laukun kestävyyteen. Enkä valita, on nimittäin kivaa olla testikäyttäjä!

Kirja: Iloinen aapinen

Hollannin lahja

Tämä v.1947 kirjasta tehty laukku sopii maanläheisten värien ystävälle. Sen sisäverhoilusta löytyy kuosi, joka tuo eloa muuten yksiväriseen harmoniaan. Vaihtamalla villasangat vaikkapa metalliketjuihin muuttuu laukun tyyli toisenlaiseksi.

Kirja: Hollannin ylpeys / Jan de Hartog

*Myytävänä*

Rytmihäiriö

Löysin tämän 50-luvun lääkärikirjan puistokirpparilta, jossa eräs nainen myi edesmenneen tätinsä vanhoja kirjoja. Poistuin paikalta mukanani kaksi painavaa kassillista kirjoja. Mietin pitkään laukun materiaaleja. Millainen sanka ja kiinnitys sopisi lääkärilaukkuun? Vastaus oli lopulta ilmeinen: sydän ja siihen liittyvä ekg-käyrä. Kirjoin käyrän hajonneesta nahkalaukusta pelastettuun olkahihnaan. Kun tuttu lääkäri näki hihnan, hän diagnosoi käyrästä rytmihäiriön ja näin sai laukku nimensä. Nykyään laukku keikkuu yhden nuoren lääkärin olkapäällä.

Niemi 100

Eikö olekin kaunis kirja – ja tämä on ”vain” sen takakansi! Laukku ei syntynyt aivan heti; kirja oli nimittäin niin hyvä, että annoin myös mieheni lukea sen ennen askarteluvaihetta. Myös kirjan varsinainen kansi on erittäin kaunis ja laukkuun tuli kahdet erilaiset sangat, joita voi vaihdella fiiliksen mukaan. Missäpäin Suomea laukku mahtanee seikkailla tällä hetkellä.

Kirja: Niemi / Juha Hurme

Keisarinna II

Ensimmäinen Keisarinna tehtiin 70v-lahjaksi ja jo ennen kuin ehdin antaa sen tilaajalleen, oli yksi ystäväni kysynyt onko laukku myynnissä. Etsin samaa kirjaa kirppareilta kuukausien ajan ja lopulta tärppäsi! Ulkoapäin laukut näyttivät samalta, mutta verhoilu ja taskut ovat erilaiset eli jokainen laukku ovat tosiaan yksilöllinen. Tällaiseen laukkuun voi halutessaan vaihtaa vaikkapa metallisen hihnan tai villasangat, jos helmikahvat eivät miellytä.

Kirja: Me, Keisarinna / Laila Hirvisaari

Harmaa kirjalaukku, jonka kyljessä pieniä punaisia sydämiä. Tehty kirjasta "Sydämellinen lääkäri".

Sydämellinen lääkäri

Tämä laukku on tehty lapsuudenkodistani löytyneestä v. 1965 lääkärikirjasta. Kanteen oli tullut tahra, joka sai peitokseen nahkasta leikatun sydämen ja ihan huomaamatta se sai kaverikseen mooonta muutakin sydäntä. Aina ei tekemisen alussa tiedä tarkalleen millainen laukku on syntymässä; tästä tuli tällainen.

Kirja: Perheen suuri lääkärikirja

*Myytävänä*

Kirjalukun oranssi sisäosa, keskellä taskussa simpukkareunainen vetoketju. Laukku on tehty "Iloinen paratiisi" kirjasta.

Iloinen paratiisi

Tilaustöiden tekeminen on yleensä todella mukava prosessi. Tässä tapauksessa tilaaja mietti pitkään sopivaa kirjaa ja löysi sellaisen lopulta kirpparilta itse. Verhoilukankaaksi oli jo valittuna värikäs kukkakangas (anopiltani peritty vanha pöytäliina). Ideoiden pallottelun jälkeen suunnitelma valmistui ja tilaajan kommentti valmiista työstä oli tällainen: ”Kyllä on niin ihana antaa nyt lahja, kun on kerrankin osunut naulan kantaan.”

Kirja: Ilojen paratiisi / Jorge Amado

Kirja vai huntu *Myytävänä*

Kirja vai huntu

Tämä laukku on erityinen: se on 100. tekemäni kirjalaukku. Mietin pitkään mikä kirja saa kunnian muuntua täksi juhlalaukuksi eli ottaisinko työn alle jonkin viime vuosisadan alun teoksen vai jonkin uuden, upean opuksen. Lopulta päätin pelastaa yhden haljenneen kirjakaunottaren vuodelta 1972. Tämä iltalaukku ei välttämättä tarvitse minkäänlaisia sankoja, mutta siihen on mahdollista kiinnittää rannelenkki tai olkahihna.

Kirja: Kirjava huntu / W Somerset Maugham

Sirpale onnea: Happily Ever After

Onko tiedossasi morsian, joka on rakastaa kirjoja? Voiko kirjalaukku olla myös häälaukku? Mikä ettei! Jos häälaukun pitää olla valkoinen, niin miltä kuulostaa esimerkiksi seuraavat kirjojen nimet: Maailman kirkkaalle laidalle, Paratiisin kynnyksellä, Päähenkilö, Se kaikkein kaunein elämässä, Sydän toivoa täynnä?

Kirja: Sirpale onnea / Juliette Mead

*Myytävänä*

Täällä Pohjantähden alla I

Tämä laukku syntyi, kun yksi tuttavani mietti 50v-lahjaa historianopettajana toimivalle miniälleen. Hänellä oli asiasta visio, jonka onnistuin toteuttamaan. Kuulin, että myös lahjansaaja oli tyytyväinen tähän erilaiseen lahjaan. Laukkuun tuli kahdet erilaiset sangat ja verhoilukankaana oli vanha verho kirpparilta.

Kirja: Täällä Pohjantähden alla I / Väinö Linna

Vihreä kirjalaukku jonka kannessa valkoisia kukkia ympyrässä.

Maksaa mitä maksaa

Miten hurmaava vanha kirja vuodelta 1944! Minulla on ollut työn alla kolme tämän sarjan kirjaa: kahdesta tuli pieni käsilaukku ja yhdestä valokuvakehys. Sangat tähän laukkuun tein kaverilta saaduista, hieman haalistuneista ylijäämähelmistä, jotka sopivat tähän todella hyvin. Suljinhelmen valinnan myötä laukku sai pisteeksi i:n päälle vähän kullanhohtoa.

Kirja: Maksoi mitä maksoi / Hilja Haahti

Lisää kirjalaukkuja, lisätietoja kuvaa klikkaamalla

Katso videolta, miten kirjalaukkuprosessi etenee